Info over mosterd

Een eeuwenoude smaakmaker

Mosterd wordt al eeuwenlang gebruikt voor verschillende doeleinden. Door de Romeinen, de Egyptenaren en tot in het verre Oosten. Waar het in de eerste plaats natuurlijk een heerlijke smaak heeft, wordt het ook gebruikt vanwege de gezonde en zelfs heilzame eigenschappen. Er zijn tal van vermeende en soms ook onderbouwde positieve effecten op verschillende gezondheidskwalen.

Er zijn grofweg 3 soorten mosterd: gele mosterd (sinapsis alba), bruine mosterd (brassica juncea, ook wel sareptamosterd genoemd) en zwarte mosterd (brassica nigra). Zwarte mosterd is de meest scherpe van de drie en die gebruiken we dan ook om Abrahams mosterd van te maken, een lekker pittige grove mosterd!

Mosterdolie; een bron van goede vetten

Mosterdzaden bevatten ongeveer 30% etherische oliën, bomvol waardevolle omega-3 en 6 vetzuren. Deze olie zorgt ook voor de scherpe smaak van bijvoorbeeld mierikswortel en rucola. Hele mosterdzaden zijn geur- en smaakloos. Pas als de zaden gemalen worden en vermengd met een vloeistof komt de kenmerkende scherpe smaak van mosterd naar voren. Vlak na bereiding is die smaak nog verre van lekker. Mosterd is pas echt goed op smaak na ongeveer 6 tot 8 weken natuurlijke rijping. Door onze ambachtelijk productie, blijven alle etherische oliën intact en gaat er geen smaak verloren.

Overigens hebben we nu ook 100% pure mosterdolie in ons assortiment.

Proeftuin zwart mosterdzaad op Groninger bodem

De teelt van mosterdzaad is in Nederland helaas bijna verdrongen door granen, mais, suikerbieten en aardappelen. Het teeltareaal mosterd is in heel Nederland zo klein, dat het niet eens in het CBS overzicht van akkerbouwgewassen voorkomt. Mondjesmaat wordt er gele  mosterd geteeld, zwarte (biologische) mosterd al helemaal niet meer. Het is een ‘risicovol’ gewas, mede door de onbekendheid met de teelt ervan, maar ook omdat het lastig te oogsten is en een groot na-ijleffect heeft. We zijn daarom lang genoodzaakt geweest om de belangrijkste grondstof, de mosterdzaden, te importeren. Veelal uit Canada en Oost-Europa.

In de zomer van 2017 heeft Landgoud Ontwikkeling in het kader van een proeftuin voor het eerst biologisch geteeld zwart mosterdzaad van Groninger bodem geoogst. In het najaar is er geoogst en is er een heerlijk eindproduct ontwikkeld. Een mooi begin van de ambitie van Abrahams Mosterdmakerij om Abrahams grove Groninger mosterd zo Gronings mogelijk te maken!

Abrahams biologische grove Groninger mosterd

Tijdens de BioBeurs in Zwolle op 17 en 18 januari 2018 heeft de pre-introductie plaatsgevonden van de allereerste biologische mosterd van zwarte mosterdzaden geteeld in Nederland, op het Groninger Hogeland. Er was veel interesse in het teeltproject en we hebben alleen maar lovende woorden gehoord over de ‘intens pittige’ smaak. Oprecht een grove Groninger. Vanaf medio februari beschikbaar voor groothandel en consument, en natuurlijk via onze webshop.