Nieuwe website, nieuwe mosterd!

We hebben onze website in een nieuw jasje gestoken! Maar misschien wel belangrijker dan de nieuwe ‘look’ zijn deze blog en natuurlijk de webshop. We doen ons best om hier regelmatig leuke berichten en nieuwtjes te plaatsen. De webshop blijven we aanvullen met mosterdgerelateerde producten maar ook met Abraham en Sara artikelen, streekproducten en Oudhollands snoepgoed. Volgens mij werkt alles en kloppen de interne links, maar mocht u toch ergens een puntje op de ‘i’ missen dan hoor of lees ik dat natuurlijk graag! Ook verdere tips en suggesties zijn altijd welkom!

Wellicht vraagt u zich intussen af waarom de titel van deze blog luidt: “Nieuwe website, nieuwe mosterd”. Om deze allereerste blog nieuwswaardig te maken wijden we hem namelijk graag aan de introductie van een ‘nieuw’ product in ons assortiment:

Abrahams biologische Groninger mosterd

Wat er nieuw is aan die mosterd? Eigenlijk niet zo veel. Een biologische variant van Abrahams grove Groninger mosterd hadden we al een aantal jaren. Maar toch zijn we er bijzonder trots op. Hij is namelijk gemaakt van de allereerste oogst biologische zwarte mosterdzaden op Groningse bodem.

En dat is best bijzonder. Zwarte mosterdzaden worden namelijk al jaren niet meer geteeld in Nederland, en nauwelijks in Europa. Zwart mosterdzaad (brassica nigra) is een ‘risicovol gewas’ omdat het lastig te oogsten is vanwege het zeer kwetsbare kafje. Bij slecht weer vlak voor of tijdens het oogsten gaat alles verloren. Tegelijkertijd is het een woekergewas. Het komt jaren later nog omhoog. Voor een biologische boer is dit extra lastig, want hij mag maar eens per zes jaar hetzelfde gewas op een bepaald perceel telen én geen bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Toch is het jammer dat we voor een oer-Gronings product als mosterd genoodzaakt zijn om grondstoffen uit Canada of Oost-Europa te importeren. Met nieuwe kennis en betere oogstmethoden vond Ale Havenga van Landgoud in Kloosterburen het de moeite van het proberen waard om een proefakker ‘zwarte mosterd’ te verbouwen. Het resultaat viel – op zijn Gronings gezegd – niet tegen.

In het najaar hebben we de allereerste oogst verwerkt tot mosterd en het goede nieuws is: Abrahams ‘nieuwe’ biologische mosterd is minstens zo lekker als de huidige! Veel intenser van smaak, vond men tijdens de pre-introductie op de BioBeurs in Zwolle vorige week. Net of je próeft dat ie gemaakt is van kakelverse mosterdzaden 😉

Vanaf het zaaien tot het oogsten en de verwerking is alles in kaart gebracht en gefilmd. We hopen met deze kennis op een nóg betere oogst in 2018 en wellicht meer akkerbouwers die aan willen sluiten bij het project.

We doen op dit moment hard ons best om voldoende voorraad te produceren zodat de lokaal geteelde variant van Abrahams biologische grove Groninger mosterd zeer binnenkort te bestellen is. Voor de winkels en groothandels die van ons afnemen, maar natuurlijk ook voor u als consument. We hebben de verpakking overigens net als de website een metamorfose gegeven!

Overigens zit er op korte termijn misschien meer in het vat, want een stuk verderop in de provincie, in Nieuw-Beerta, heeft akkerbouwer André Edens in het kader van dezelfde proeftuin eveneens zwart mosterdzaad verbouwd, echter van reguliere (niet-biologische) teelt, maar wel lokaal! Deze oogst wordt nu verwerkt bij ons in de mosterdmakerij. Wordt vervolgd…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord